TBMM Genel Kurulunda gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda, Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP’nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin önerilerine geçildi.

Saadet Partisinin “Üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunlar”, İYİ Partinin “İsveç’in NATO üyeliği”, HEDEP’in “Türkiye-İsrail arasındaki askeri ilişkiler” ve CHP’nin “eğitim” konularındaki önergelerinin gündeme alınması önerileri görüşüldü.

Partisinin grup önerisi adına söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, NATO’ya katılma talebinde bulunan İsveç’in, Türkiye’nin isteklerini yerine getirip getirmediğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

İsveç’te, tüm tepkilere rağmen Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarının uzunca bir süre devam ettiğini belirten Zorlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’i terör örgütlerinin kuluçka merkezlerinden biri olarak tabir ettiğini; başta PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin İsveç’teki faaliyetlerinin sona erdirilmesi gerektiği yönünde açıklamaları olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin İsveç’ten talep ettiği teröristlerden kaçının iade edildiğinin belirsiz olduğunu dile getiren Zorlu, şunları kaydetti:

“İktidar temsilcilerinin İsveç konusundaki sözleri ortadayken şimdi ne değişti ki Sayın Erdoğan İsveç’in katılım protokolünü imzalayarak TBMM’ye göndermiştir? Son ve nihai kararı Meclisimizin verecek olması, elbette siyasi iktidarın bu sorumluluğu üzerinden atması için bir sebep olamaz. İktidar temsilcilerinden, şu ana kadar İsveç’in verdiği taahhütler çerçevesinde neler yapıldığını, hangi adımlar atıldığını bize, milletimize ve TBMM’ye açıklamalarını arzu ediyoruz. Biz NATO’nun genişleme sürecine saygılıyız elbette ancak Türkiye’nin onuru, saygınlığı ve güvenlik çıkarları bizim için her şeyden daha önemli.”

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun da İYİ Partinin önergesini desteklediklerinin, İsveç’in, Türkiye’nin hangi taleplerini yerine getirdiği konusunda iktidardan açıklama beklediklerini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise NATO’nun güvenlik kurgusunun İsveç’i de kapsamasından yana olduklarını ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında iktidarın dış politikada günübirlik kararlar yerine daha tutarlı ve güvenilir bir yol izlemesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, İsveç’in NATO’ya katılımla ilgili protokolün TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a geleceğine işaret ederek, “Görüşmeler esnasında katılım protokolü ile alakalı her türlü itiraz, tartışma ve katkı sağlanacaktır. Mecliste grubu bulunan partilerimizin, katılım protokolünün Genel Kurula gelmesini beklemelerinin uygun olacağını düşünüyorum.” dedi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP’nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel kurulda daha sonra bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun tekliflerinin görüşmelerine başlandı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir