Küresel borçlar üçüncü çeyrekte 320 trilyon doları aştı, Türkiye’nin toplam borç oranı düştü

Küresel Borç Raporu: 2024 Yılında 323 Trilyon Dolar

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), son ‘Küresel Borç Monitörü’ raporunu yayımladı. Yapılan açıklamaya göre, küresel borç tutarı bu yılın üçüncü çeyreğinde 323 trilyon dolar seviyesine ulaştı.

Rapora göre, küresel borç miktarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 302.4 trilyon dolardan artarak artış gösterdi. Özellikle, küresel borcun GSYH’ya oranının Kovid-19 salgını sırasındaki zirve seviyesinden 30 puan daha düşük olması önemli bir gelişme olarak dikkat çekti.

Türkiye ve Yunanistan’da Borç Oranlarında Önemli Düşüş Yaşandı

Raporda ayrıca, Türkiye ve Yunanistan’ın toplam borç oranlarında önemli düşüşler yaşandığı belirtildi. Diğer yandan, Macaristan, İrlanda, Nijerya, İsveç ve Brezilya’nın 2024’ün ilk üç çeyreğinde en büyük borç artışlarını kaydettiği ifade edildi.

Yunanistan, Pakistan, Türkiye ve Japonya ise kamu borçlarının GSYH’ye oranlarında belirgin bir düşüş yaşadı.

İklim Harcamaları, Küresel Kamu Borcunu Artırabilir

Raporda yer alan öngörülere göre, küresel borcun 2024 sonunda, önceki yıla göre yaklaşık 8 trilyon dolarlık artışla 320 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Kamu borçlanmalarının 2025 ve sonrasında artması öngörülüyor.

Şu anda 95 trilyon dolar civarında seyreden küresel kamu borcu seviyesinin, 2028 yılına kadar 130 trilyon dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor. Ancak, net sıfır hedefleri ve ulusal iklim taahhütleriyle uyumlu iklimle ilgili harcamaların göz önünde bulundurulması durumunda, bu rakamın 2028 yılına kadar 170 trilyon dolara ulaşabileceği öngörülüyor.

Ticaret Gerginlikleri Büyüme Beklentilerini Zayıflatabilir

Öte yandan, sektörel bazda incelendiğinde, hanehalkına ait borçların 61.6 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçların 93.4 trilyon dolar, kamuya ait borçların 95.4 trilyon dolar ve finansal şirketlere ait borçların 72.5 trilyon dolar seviyesinde olduğu hesaplandı.

Raporda Türkiye özelinde de hanehalkına ait borçların GSYH’ye oranının yüzde 11.7’den yüzde 9.9’a, finansal olmayan şirketlere ait borçların yüzde 50.2’den yüzde 40.7’ye, kamuya ait borçların yüzde 32.5’ten yüzde 28.1’e ve finansal şirketlere ait borçların yüzde 19.1’den yüzde 16.5’e gerilediği belirtildi.

Genel olarak, raporda jeoekonomik parçalanmanın artışıyla genişlemeci mali politikaların uygulanmasının zorlaşabileceği, ticaret gerginliklerinin büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir